amenajari interioare, decoratiuni, mobila
Amenajari[Home]     Anunturi     Intrebari si raspunsuri     Catalog produse [Gratuit]      Siteuri Firme     

Catalog de produse

Puteti inscrie gratuit produsele in catalog.
Nu exista limita de inscriere

Norme pentru proiectarea si executia unei locuinte


Despre: Normele de igiena care trebuie respectate atunci cand dorim sa proiectam si sa construim o locuinta.
Experienta in executie, obiceiurile de amplasare si amenajare a constructiilor la orase si sate a generat o anumita cultura a locuintei.

Cu timpul, calculul structurii de rezistenta, fizionomia fatadelor la constructii, in concordanta cu prevederile legale, obliga pe investitor sa apeleze la stiinta in constructii.

S-a constatat ca este nevoie nu numai de calcule tehnice, tehnologii de executie, elemente structurale si arhitectura ci si de respectarea normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei.

Prin Ordinul nr. 536/23 iunie 1997, reactualizat, al Ministerului Sanatatii au fost aprobate normele de igiena, care se refera, printre altele, la urmatoarele:

  • Amplasarea locuintei trebuie sa asigure insorirea acesteia pe o durata de minim o ora si jumatate zilnic, la solstitiul de iarna, a tuturor incaperilor de locuit.
  • Distanta intre cladiri trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu inaltimea cladirii celei mai inalte, pentru a nu se umbri reciproc.
  • Suprafata minima a unei camere sa fie 10 mp.
  • Suprafata minima a bucatariei 5 mp.
  • Inaltimea sub plafon 2.60m
  • Incaperile principale de locuit si bucataria sa aiba deschideri directe catre aer liber, care sa permita o ventilatie naturala suficienta/li>
  • Iluminatul natural in centrul camerelor principale si al bucatariei sa fie suficient pentru a permite, in zilele senine, activitatile normale fara a recurge la lumina artificiala.
  • Ventilatia naturala trebuie asigurata prin prevederea prizelor de aer exterior, prin evacuarea aerului prin conducte verticale de tiraj natural si prin pastrarea libera a unui spatiu de 1 cm sub usile interioare.
  • Sistemul de incalzire sa asigure temperatura minima medie de 18șC cu diferente in functie de utilizarea incaperii (baie 22șC, camera de zi 20șC, dormitoare 18șC)


Normele mai fac referire la impartirea interioara a locuintei, amplasarea camerelor, materialele folosite in constructii, influenta factorilor climaterici si de mediu.

Respectarea normelor de igiena, corelate cu prescriptiile tehnice, asigura gradul de confort si coabitare corespunzator.

Amenajari, Decoratiuni