Iluminat arhitectural

Utilizand modalitati de iluminare a exteriorului, iluminatul arhitectural este un domeniu cuprins intre arhitectura si inginerie. Elementele de baza pentru finalitatea dorita sunt: puterea de iluminare, directia conului de lumina, functionalitatea materialelor folosite si energia utilizata.
In acest domeniu sunt trei aspecte esentiale : estetica spatiului cladirii si imprejurimilor dupa lasarea noptii, imaginea cladirii si definirea aesteia prin lumina.
Importanta este in primul rand functionalitatea, apoi estetica aparatelor si corpurilor folosite.
Elementele folosite in iluminatul arhitectural sunt compuse din : spoturi, profile, corpuri circulare pentru iluminat punctual, lampi de tavan sau leduri incorporate in pavaj. Felinarele si proiectoarele cu halogen sporesc securitatea cladirii si permit desfasurarea unor activitati nocturne in aceste spatii.
Terasele si foisoarele sunt iluminate cu leduri speciale incastrate in ziduri sau pe stalpi de sustinere. Importanta este pozitionarea corpurilor si directionarea luminii in zonele de interes.
Cantitatea de lumina este iar un factor important si se pot utiliza lumini simple, standard sau complexe, pe diferite inaltimi si nivele de luminozitate.
Estetica acestui tip de iluminat are in vedere valorizarea cladirii si innobilarea spariului exterior aferent acesteia.
Se poate opta pentru lumina in “background” sau aducerea cladirii in prim-plan. Acest concept a fost lansat la nivel mondial in anul 1960.

Bariere infrarosu
Dale de pavaj

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*