Cum sa avem cald in casa | alegerea si proiectarea instalatiei termice

Pentru a avea cat mai cald in casa pe timp de iarna este foarte important sa tinem cont de cateva aspecte esentiale atunci cand incepem proiectarea instalatiei termice. In primul rand incepem prin evaluarea corecta a spatiilor si suprafatelor in care urmeaza a fi realizata instalatia termica.

Un alt aspect important il reprezinta materialul din care este construita casa si orientarea acesteia, spre nord sau spre sud, cat si zona geografica in care ne aflam. Odata stabilite aceste lucruri va trebui sa va decideti asupra tipului de centrala dorit ( centrala instant , centrala in condesatie), specifica amplitudinii incaperilor ce urmeaza a fi incalzite si a combustibilului pe care doriti sa-l utilizati ( centrala electrica, centrala pe gaz ori centrala pe lemne sau peleti). Dupa ce ati ales tipul de centrala pe care il veti folosi, specialistii va vor recomanda materialele din care sa fie realizate tevile si grosimea acestora. Urmeaza apoi alegerea tipurilor de calorifere si stabilirea dimensiunilor pentru acestea – in mod normal se aleg calorifere cu o putere mai mare ( un plus de 15-20%) decat este necesar, pentru evitarea unor defectiuni in cazul gerurilor puternice.
Aveti mare grija atunci cand alegeti caloriferele deoarece trebuie sa tineti cont de multe variabile precum: localitatea in care va aflati (clima de munte, de campie.. etc), gradul de izolare al cladirii, amplasarea incaperilor ( se afla la parter, la etaj, zona este incalzita, neincalzita), orientarea camerelor, temperatura interioara dorita, dimensiunile incaperilor, numarul de pereti exteriori, tipul geamurilor din camera precum si dimensiunile suprafetelor vitrate. Pe internet veti gasi numeroase calculatoare pentru stabilirea tipului potrivit de calorifer… aveti grija si selectati-l si folositi-l pe cel care tine cont de cele mai multe variabile.
Amplasarea caloriferelor in camera trebuie de asemenea judicios gandita astfel incat dispersia caldurii sa se faca eficient in intregul spatiu.
Daca veti proiecta corect intreaga instalatie termica din casa si achizitionati elemente cu grad sporit de eficienta, veti face economii importante in timp prin utilizarea instalatiei termice la parametri optimi.

Autor: Editorul ConstructMall C.P.

 

Separator hidrocarburi spalatorii auto
Montare polistiren

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*