amenajari interioare, decoratiuni, mobila
Amenajari[Home]     Anunturi     Intrebari si raspunsuri     Catalog produse [Gratuit]      Siteuri Firme     

Catalog de produse

Puteti inscrie gratuit produsele in catalog.
Nu exista limita de inscriere

Construirea unei fantani


Despre: cum trebuie sa fie amplasata si construita o fantana astfel incat apa din ea sa nu poata fi poluata si cateva norme de igiena care trebuie respectate la proiectarea, amplasarea si construirea oricarei fantani precum si despre cum trebuie dezinfectata o fantana.
Fantana , asa cum este definita prin Ordinul MS nr. 536/1997, reprezinta o instalatie locala de aprovizionare cu apa, ce poate servi in scop individual sau public.

Apa din fantana, pentru a servi consumului este extrasa direct din sursa.

Apa potabila, extrasa din fantana, trebuie sa corespunda STAS nr.1342/1991 si sa asigure cantitatea minima necesara, pentru locuitorii deserviti.

Amplasamentul si constructia fantanii sa o protejeze de orice sursa de poluare.

In cazul in care acviferul (stratul de apa) este la o adancime mai mica de 10m , amplasarea fantanii trebuie sa se faca la cel putin 10m de orice sursa posibila de poluare: latrina grajd, depozit de gunoi sau deseuri de animale, cotete, etc.

Adancimea stratului de apa folosit nu trebuie sa fie mai mica de 4 m.

Peretii fantanii trebuie sa previna orice contaminare.

Ghizdul fantanii (partea de la sol in sus) sa aiba o inaltime de 70-100 cm si 60 cm sub nivelul solului.

Scoaterea apei din fantana se poate face cu galeata proprie (ciutura) sau pompa, si care sa impiedice poluarea apei.

In jurul fantanii trebuie sa existe un perimetru de protectie, amenajat in panta executat din beton sau pavat cu piatra.

Fantana trebuie sa aiba capac si acoperis care sa nu permita patrunderea precipitatiilor atmosferice. Dezinfectia fantanii se face numai cu substante dezinfectante care au aviz sanitar de folosire in acest scop.

Pentru dezinfectia fantanii este bine sa se apeleze la un cadru sanitar competent si autorizat.

Norma prevede ca proiectarea, constructia si amenajarea fantanii sa se efectueze in concordanta cu conditiile specifice locale si cu principiile generale evidentiate, a caror detaliere este prevazuta in Ordinul nr.536/23 iunie 1997 al Ministerului Sanatatii.

Amenajari, Decoratiuni